[Toán 11]Giảt PT lượng giác

N

ngocthao1995

a)[TEX]cotx - tanx + 4{sin}^{2}x = \frac{2}{sin2x}[/TEX]

Đk...

PT [TEX]\Leftrightarrow \frac{cosx}{sinx}-\frac{sinx}{cosx}+4sin^2x=\frac{1}{sinxcosx}[/TEX]

[TEX]\Leftrightarrow cos^2x-sin^2x+4sin^3xcosx-1=0[/TEX]

[TEX]\Leftrightarrow 1-2sin^2x+4sin^3xcosx-1=0[/TEX]

[TEX]\Leftrightarrow -2sin^2x(1-2sinxcosx)=0[/TEX]


b)[TEX]5sinx - 2 = 3(1 - sinx){tan}^{2}x[/TEX]

Đk...

PT [TEX]\Leftrightarrow 5sinx-2=3(1-sinx)\frac{sin^2x}{cos^2x}[/TEX]

[TEX]\Leftrightarrow 5sinx(1-sin^2x)-2(1-sin^2x)=3(1-sinx)sin^2x[/TEX]

[TEX]\Leftrightarrow -2sin^3x-sin^2x+5sinx-2=0[/TEX]

.....

c)[TEX]sinx.cos2x + {cos}^{2}x({tan}^{2}x - 1) + 2{sin}^{3}x = 0[/TEX]

Đk...

PT [TEX]\Leftrightarrow sinxcos2x+cos^2x(\frac{sin^2x-cos^2x}{cos^2x})+2sin^3x=0[/TEX]

[TEX]\Leftrightarrow sinx(1-2sin^2x)+sin^2x-(1-sin^2x)+2sin^3x=0[/TEX]

[TEX]\Leftrightarrow 2sin^2x+sinx-1=0[/TEX]

....
 
Last edited by a moderator:
Top Bottom