[Toán 10]­ Tìm GTLN , NN

T

thaiphuong1996

Last edited by a moderator:
H

hn3

Nếu [TEX]f(x)=4cos^2x+12sinxcosx+3-2cos2x[/TEX]

thì : [TEX]f(x)=4.\frac{1+cos2x}{2}+6sin2x+3-2cos2x[/TEX]

[TEX]f(x)=2+2cos2x+6sin2x+3-2cos2x=6sin2x+5[/TEX]

Mà [TEX]{-1 \leq sin2x \leq 1 ==> -1 \leq f(x) \leq 11[/TEX]



Nếu [TEX]f(x)=4cos^4x+12sinxcosx+3-2cos2x[/TEX]

thì : [TEX]f(x)=4.(\frac{1+cos2x}{2})^2+6sin2x+3-2cos2x[/TEX]

[TEX]f(x)=cos^22x+2cos2x+1+6sin2x+3-2cos2x=cos^22x+6sin2x+4[/TEX]

[TEX]f(x)=-sin^22x+6sin2x+5=-(sin2x-3)^2+14 \leq 14[/TEX]

==> [TEX]f(x) \leq 14[/TEX]


:-h
 
Top Bottom