You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser.
x + 4* $ \sqrt[]{x+3} $ + 2* $ \sqrt[]{3-2x} $ =11
ĐK ..........
PT viết lại : $4.\sqrt{x+3} +2.\sqrt{3-2x}=11-x$ (*)
VT (*) , áp dụng $Cauchy$ :
$2.2.\sqrt{x+3} +2.1.\sqrt{3-2x}$ \leq $2+x+3+1+3-2x = 11-x$ = VP (*)
\Rightarrow VT (*) \leq VP (*)
Dấu "=" xảy ra \Leftrightarrow .....
C2:
PT viết lại : $(x-1) + 4(\sqrt{x+3} -2) +2(\sqrt{3-2x}-1) =0$
\Leftrightarrow x = 1 . Vì cái
$1+4. \dfrac{4}{\sqrt{x+3}+2} = \dfrac{4}{\sqrt{3-2x}+1}$
Có thể c/m VN = cách đặt ẩn phụ, đưa về HPT .