tìm x

I

iceghost

1) $x^3-x=0$
\Rightarrow $x(x^2-1)=0$
\Rightarrow $x(x-1)(x+1)=0$
\Rightarrow x = 0
Hay $x-1=0$ \Leftrightarrow $x = 1$
Hay $x+1=0$ \Leftrightarrow $x = -1$
Vậy $x=\pm 1$

2) $x^3 - x^2 = 0$
\Rightarrow $x^2(x-1)=0$
\Rightarrow $x^2 = 0$ \Leftrightarrow $x = 0$
Hay $x - 1 = 0$ \Leftrightarrow $x = 1$
Vậy $x = 0 hay x = 1$

3) $x^2-16=0$
\Rightarrow $(x-4)(x+4)=0$
\Rightarrow $x-4=0$ \Leftrightarrow $x = 4$
Hay $x+4=0$ \Leftrightarrow $x=-4$
Vậy $x = \pm 4$

4) $x^2-\dfrac19=0$
\Rightarrow $(x-\dfrac13)(x+\dfrac13)=0$
\Rightarrow $x-\dfrac13=0$ \Leftrightarrow $x = \dfrac13$
Hay $x+\dfrac13=0$ \Leftrightarrow $x = \dfrac{-1}{3}$
Vậy $x = \dfrac{\pm 1}{3}$

5) $x^2-10=0$
\Rightarrow $x^2-\sqrt{10^2}=0$
\Rightarrow $(x-\sqrt{10})(x+\sqrt{10})=0$
\Rightarrow $x - \sqrt{10} = 0$ \Leftrightarrow $x = \sqrt{10}$
Hay $x + \sqrt{10} = 0$ \Leftrightarrow $x = - \sqrt{10}$
Vậy $x = \pm \sqrt{10}$

 
Last edited by a moderator:
P

phamhuy20011801

$3. x^2 -16 =0\\
\leftrightarrow x^2-4^2=0\\
\leftrightarrow (x-4)(x+4)=0\\
\leftrightarrow \left[\begin{matrix} x+4=0\\ x-4=0\end{matrix}\right.\\
\leftrightarrow \left[\begin{matrix} x=-4\\ x=4 \end{matrix}\right.$

$4. x^2 - \dfrac{1}{9} =0\\
\leftrightarrow (x-\dfrac{1}{3})(x+\dfrac{1}{3})=0 \\
\leftrightarrow \left[\begin{matrix} x=\dfrac{1}{3}\\ x= \dfrac{-1}{3} \end{matrix}\right.$

$5. x^2-10=0\\
\leftrightarrow (x-\sqrt{10})(x+\sqrt{10})=0$...

$6. x^2+1=0
\leftrightarrow x^2=-1$ (vô lí)

$7. x^2-1=0
\leftrightarrow (x-1)(x+1)=0\\
\leftrightarrow \left[\begin{matrix} x-1=0\\ x+1 = 0 \end{matrix}\right.
\leftrightarrow \left[\begin{matrix} x=1 \\ x=-1 \end{matrix}\right.$
 
S

sonsuboy

$x^3-x=0$
\Rightarrow$x.(x^2-1)=0$
\Rightarrow$x=0$
Hoặc $x^2-1=0$\Leftrightarrow $x^2=1$
\Leftrightarrow$x=1$
$x=-1$
2,$x^3-x^2=0$
\Rightarrow$x^2(x-1)=0$
\Rightarrow $x^2=0$\Leftrightarrow$x=0$
Hoặc $x-1=0$\Leftrightarrow $ x=1$
3,$x^2-16=0$
\Rightarrow $x^2=16$
\Rightarrow $x=4$ hoặc$ x=-4$
 
Last edited by a moderator:
P

pinkylun

Bài 8:

$ 9.(x-1)^2-4(x-3)^2=0$

$<=>[3(x-1)-2(x-3)].[3(x-1)+2(x-3)]=0$

$<=>(3x-3-2x+6)(3x-3+2x-6)=0$

$<=>(x+3)(5x-9)=0$

$=>x=-3$ hoặc $x=\dfrac{9}{5}$

Bài 9:

$\dfrac{1}{4} . (x-5)^2 -\dfrac{4}{2} . (x+5)^2=0$

$=(x+5)^2(\dfrac{1}{4}-\dfrac{4}{2})=0$

$<=>(x+5)^2=0$

$=>x=-5$

Bài 10:

$x^3-1=0$

$<=>(x-1)(x^2+x+1)=0$

Mà $x^2+x+1>0$

$=>x-1=0=>x=1$

Bài 11:

$x^3+1=0$

$=>(x+1)(x^2-x+1)=0$

$x^2-x+1>0$

$=>x+1=0=>x=-1$
 
Top Bottom