You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser.
Tìm x,y thuộc Z sao cho:
3x^2+7y^2 =2002
[TEX]do \ 2002 \ \vdots \ 7 \Rightarrow 3x^2 \ \vdots \ 7 \Rightarrow x^2 \ \vdots \ 7 \ ( do \ 3 \ nguyen \ to \ ) \ \Rightarrow x \ \vdots \ 7 \Rightarrow x=7a \ ( a \ \in \ Z)[/TEX]
[TEX]\Rightarrow 3.49a^2 +7y^2=2002[/TEX]
[TEX]\Leftrightarrow 21a^2+y^2=286[/TEX]
[TEX]\Rightarrow 0 \leq 21a^2 \leq 286[/TEX]
[TEX]\Leftrightarrow 0 \leq a^2 \leq 13[/TEX]
[TEX]\Leftrightarrow 0\leq a \leq 3[/TEX]
[TEX]ma \ a \in \ Z \Rightarrow a=0,1,2,3[/TEX]
thử các giá trị của a, tìm y, tìm x...