tìm x ( cần gấp)

T

truongtuan2001

$(x+8)^2 = 121$
$(x+8)^2 = 11^2$
$x + 8 =11$ hoặc $x+8 = -11$
$x = 3$ hoặc $x= -19$
 
Last edited by a moderator:
F

furelove

a)[tex] (x-2)^3=0\Rightarrow x-2=0\Rightarrow x=2[/tex]
b)[TEX]=(4x)^2-(3(x+1))^2=(4x-3x-3)(4x+3x+3)=(x-3)(7x+3)[/TEX]
c)[TEX]=x^3-9x^2+27x-27=(x-3)^3[/tex]
................................................................................................................
 
Last edited by a moderator:
M

maloimi456

$c) - 27 + 27x - 9x^2 + x^3 = 0$
$x^3 - 9x^2 + 27x - 27 = 0$
$(x-3)^3=0$
$x-3=0$
$x=3$
$e) x^2 + x - 6 = 0$
$x^2+3x-2x-6=0$
$x(x+3)-2(x+3)=0$
$(x+3)(x-2)=0$
\Rightarrow $ x+3=0$ hoặc $x-2=0$
\Rightarrow $ x=-3$ hoặc $x=2$
 
Last edited by a moderator:
Top Bottom