You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser.
View attachment 49677 View attachment 49677 mọi người giúp e bài này với ạ !! e cảm ưn trc !!@
1. Áp dụng BĐT $abc\le \dfrac{(a+b+c)^3}{27}$ ta có:
$A\le \dfrac{(x+y+z)^3}{27}\cdot \dfrac{(x+y+y+z+z+x)^3}{27}=\dfrac1{27}\cdot \dfrac 8{27}=\dfrac 8{729}$.
Dấu '=' xảy ra $\Leftrightarrow x=y=z=\dfrac13$.
2. $A=\dfrac1x+\dfrac 4y=(\dfrac1x+9x)+(\dfrac 4y+9y)-9(x+y)\ge 6+12-9=9$ (AM-GM)
Dấu '=' xảy ra $\Leftrightarrow x=\dfrac13; y=\dfrac 23$.