You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser.
Cựu Mod Toán
Thành viên
TV BQT tích cực 2017
1.Tìm min:
C=x^2+13y^2-6xy-4y-2016
D=x^2+y^2+xy+x+2y-2017
$* \ C=x^2+13y^2-6xy-4y-2016
\\=(x^2-6xy+9y^2)+(4y^2-4y+1)-2017
\\=(x-3y)^2+(2y-1)^2-2017\geq -2017$
Dấu '=' xảy ra khi $x=\dfrac 32;y=\dfrac12$
Vậy...
$* \ D=x^2+y^2+xy+x+2y-2017
\\=(x^2+\dfrac{y^2}{4}+\dfrac{1}{4}+xy+\dfrac{y}{2}+x)+(\dfrac{3}{4}y^2+\dfrac{3}{2}y+\dfrac{3}{4})-2018
\\=(x+\dfrac{y}{2}+\dfrac{1}{2})^2+\dfrac{3}{4}(y+1)^2-2018\geq -2018$
Dấu '=' xảy ra khi $x=0;y=-1$
Vậy...