You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser.
Tìm min các biểu thức sau đây (Giúp mình há)
$A=x^2+y^2-xy-3y+6$
$A=x^2+y^2-xy-3y+6=x^2 + \dfrac{1}{4}y^2 + \dfrac{3}{4}y^2- 2.\dfrac{1}{2}xy-3y+ 3 + 3 $
$=(x^2 + \dfrac{1}{4}y^2 - 2.\dfrac{1}{2}xy)-3.(y+ \dfrac{1}{4}y^2+1)+ 3 $
$=(x^2 + \dfrac{1}{4}y^2 - 2.\dfrac{1}{2}xy)+3.(-y+ \dfrac{1}{4}y^2+1)+ 3 $
$=(x- \dfrac{1}{2}y)^2 +3.( \dfrac{1}{2}y-1)^2+ 3 $
Ta có $(x- \dfrac{1}{2}y)^2+3.( \dfrac{1}{2}y-1)^2 \ge 0 \to (x- \dfrac{1}{2}y)^2 +3.( \dfrac{1}{2}y-1)^2+ 3 \ge 3$ \forall x;y
Dấu "=" xảy ra $\leftrightarrow \left\{\begin{matrix} (x- \dfrac{1}{2}y)^2=0 \\ 3.( \dfrac{1}{2}y-1)^2=0 \end{matrix}\right. \leftrightarrow \left\{\begin{matrix} x- \dfrac{1}{2}y=0 \\ \dfrac{1}{2}y-1=0 \end{matrix}\right. \leftrightarrow \left\{\begin{matrix} x- \dfrac{1}{2}.2=0 \\ y=2 \end{matrix}\right. \leftrightarrow \left\{\begin{matrix} x=1 \\ y=2 \end{matrix}\right.$
Vậy $Min A = 3 \leftrightarrow \left\{\begin{matrix} x=1 \\ y=2 \end{matrix}\right.$