JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser .
tìm k để y= kx^4+(k-1)x^2+(1-2k) có 1 điểm cực trị.
$y = k{x^4} + (k - 1){x^2} + 1 - 2k$
$y' = 4k{x^3} + 2(k - 1)x$
Cho y' = 0, suy ra:
$\left[ \begin{array}{l}
x = 0\\
4k{x^2} + 2k - 2 = 0 \end{array} \right.$
\Leftrightarrow $\left[ \begin{array}{l}
x = 0\\
2k{x^2} + k - 1 = 0(1)
\end{array} \right.$
Hàm số có 1 điểm cực trị khi PT (1) vô nghiệm hoặc có nghiệm kép bằng 0.
+) Xét TH k = 0, (1) trở thành:
-1 = 0 suy ra (1) vô nghiệm
+) Xét TH $k \ne 0$
(1) \Leftrightarrow ${x^2} = \frac{{1 - k}}{{2k}}$
Yêu cầu bài toán thỏa mãn khi:
$\frac{{1 - k}}{2k} \le 0$
\Leftrightarrow $\left[ \begin{array}{l}
k < 0\\
k \ge 1
\end{array} \right.$
Vậy:
Kết hợp cả 2 TH ta có:
$\left[ \begin{array}{l}
k \le 0\\
k \ge 1
\end{array} \right.$