Tìm GTNN

M

minhmai2002

[TEX]A = |x \ - \ \frac{2}{7} \ | \ + \ 0,5[/TEX]

Ta có: [TEX]| \ x \ - \ \frac{2}{7} \ | \ \geq \ 0[/TEX] với mọi x [TEX]\ \Rightarrow \ A = \ | \ x \ - \ \frac{2}{7} \| \ \ + \ 0,5 \ \ \geq \ 0,5 [/TEX]

Vậy min [TEX]A = 0,5 \ \Leftrightarrow \ x = \frac{2}{7}[/TEX]

B = [TEX]|\ x \ - \ 5 \ | + | \ x \- \ 2 \ | = | \ x \ - \ 5 \ |+ | \2\ - \ x \ | \ \geq\ | x - 5 + 2 - x|[/TEX]

[TEX]\ \Leftrightarrow \ P \ \geq \ |-3| = 3[/TEX] ( dấu [TEX]= \ \Leftrightarrow \ ( x - 5)( 2 - x ) \ \geq \ 0[/TEX])

Vậy min [TEX]B = 3 \ \Leftrightarrow \ 2 \ \leq \ x \ \leq \ 5 [/TEX]

C làm tt.
 
Last edited by a moderator:
Top Bottom