Tiếng anh

khuattuanmeo

Cựu Mod tiếng Anh
Thành viên
24 Tháng một 2014
1,190
1,091
299
24
Hà Nội
[INVERSION STRUCTURE - TẤT TẦN TẬT VỀ CÂU ĐẢO NGỮ]

Câu đảo ngữ là một trong những loại câu không thể thiếu trong Academic Writing,

1. Đảo ngữ với NO và NOT

No+ N + auxiliary+S+Verb(inf)
Not any+ N+ auxiliary+ S+ verb(inf)

Eg: No money shall I lend you from now on
= Not any money shall I lend you from now on

______________
2. Đảo ngữ với các trạng từ phủ định: Never, Rarely, Seldom, Little, Hardly ever,.....
Never/ Rarely/ Seldom /Little/ Hardly ever+ auxiliary+ S+ V
Ex: Never in mid-summer does it snow
Hardly ever does he speak in the public

________________
3. Đảo ngữ với ONLY
Only one only later
only in this way
only in that way
only then + auxiliary+ S+ V
only after+ Only by V_ing/ N
only when+ clause only with+ N
only if+ clause only in adv of time/ place

Eg: Only one did I meet her
Only after all guest had gone home could we relax
Only when I understand her did I like her
Only by practicing E every day can you speak it fluently

_______________
4. Đảo ngữ với các cụm từ có No
At no time
On no condition
On no account + auxiliary+ S+ N
Under/ in no circumstances
For no season
In no way
No longer

Ex: - The money is not to be paid under any circumstances
= Under no circumstances is the money to be paid
- On no condition shall we accept their proposal

_______________
5. No sooner.......... than.....Hardly/ Bearly/ Scarely........ When/ before
Ex:
- No sooner had I arrived home than the telephone rang
- Hardly had she put up hẻ umbrella before the rain becam down in torrents

______________
6. Đảo ngữ với Not only....... but......also.....
Not only + auxiliary + S + V but.... also.........
Ex: Not only is he good at E but he also draw very wel

_________________
7. Đảo ngữ với SO
So+ adj/ adv + auxiliary + S+V+ that clause

Ex So dark is it that I can't writeSo busy am I that I don't have time to look after myself
________________

8. So+ adjective+ be+ N+ clause
Ex: So intelligent is that she can answer all questions in the interview
_________________

9. Đảo ngữ với until/ till+ clause/ adv of time+ auxiliary+ S+ V
Ex:
- I won't come home till 10 o'clock
=Not until/ till o'clock that I will come home
= It is not until 10 o'clock that I will come
- I didn't know that I had lost my key till I got home
= Not until/ till I got home did I know that I had lost my key

_______________
10. Đảo ngữ với No where+ Au+ S+V
Ex: No where in the VN is the cenery as beautiful as that in my country
No where do I feel as comfortable as I do at home
No where can you buy the goods as good as those in my country

_______________
11. Đảo ngữ với câu điều kiện
a, Câu đk loại 1: If clause = should+S+V
Should she come late she wil miss the train
should he lend me some money I will buy that house

b,Câu đk loại 2:If clause= Were S +to V/ Were+S
If I were you I would work harder
=Were I you........
If I knew her I would invite her to the party
= Were I to know her........

c, Câu đk loại 3 : If clause = Had+S+PII
If my parents hadn't encouraged me, I would have taken pass exam
= Had my parents not encouraged me...........


[NGUỒN: facebook.com/hocielts9.0/posts]
 
  • Like
Reactions: phuongdaitt1
Top Bottom