tích phân

N

newstarinsky

đặt [TEX]u=e^x+1\Rightarrow du=e^xdx[/TEX]

đổi cận [TEX]x=0\Rightarrow u=2;x=ln3 \Rightarrow u=4[/TEX]

[tex]I=\int\limits_{4}^{2} u^{-\frac{3}{2}}du[/tex]

[TEX]=-2.u^{-\frac{1}{2}}\left \uparrow \frac{2}{4}[/TEX]

[TEX]=-2.(\frac{1}{\sqrt{2}}-\frac{1}{2})=1-\sqrt{2}[/TEX]

[YOUTUBE]LM3cd1gRZbc[/YOUTUBE]
 
Last edited by a moderator:
D

drthanhnam

Đặt :[TEX]\sqrt{e^x+1}=t\Rightarrow e^xdx=2tdt[/TEX]
Vậy:
[TEX]I=\int_{2}^{1}\frac{2tdt}{t^3}=\int_{2}^{1}\frac{2dt}{t^2}=-1[/TEX]
Thân!
 
Top Bottom