Tích phân!!!!!!!!

D

defhuong

[TEX]\int \frac{{x}^{2}+1}{{x}^{4}+1}dx[/TEX]
[TEX]\int \frac{dx}{x\sqrt{{x}^{2}+1}}[/TEX]
[TEX]\int \frac{dx}{2-{3x}^{2}}[/TEX]

[TEX]\int \frac{{x}^{2}+1}{{x}^{4}+1}dx=\int \frac{\frac{1}{x^2}+1}{x^2+\frac{1}{x^2}}dx=\int \frac{\frac{1}{x^2}+1}{(x-\frac{1}{x})^2+2}dx=\int \frac{d(x-\frac{1}{x})}{(x-\frac{1}{x})^2+2}[/TEX]

[TEX]\int \frac{dx}{x\sqrt{{x}^{2}+1}}=\int \frac{xdx}{x^2\sqrt{x^2+1}}=\int \frac{tdt}{(t^2-1)t}[/TEX] với [TEX]t=\sqrt{x^2+1}[/TEX]

[TEX]\int \frac{dx}{2-{3x}^{2}}=\int (\frac{1}{(\sqrt{2}-\sqrt{3}x)(\sqrt{2}+\sqrt{3}x)})dx[/TEX]
 
Last edited by a moderator:
Top Bottom