You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser.
so sánh hai logarit
~X(
log-4-(3) và log-6-(5)
so sánh
[TEX]log_43 [/TEX]và [TEX]log_65[/TEX] tương đương so sánh [TEX]\frac{1}{log_34}[/TEX] và [TEX]\frac{1}{log_56}[/TEX]
ta sẽ so sánh
[TEX]log_34 [/TEX]và [TEX]log_56[/TEX]
[laTEX]log_34 = \frac{ln4}{ln3} = \frac{ln (3.(1+\frac{1}{3}))}{ln3} \\ \\ \frac{ln3 + ln(1+\frac{1}{3})}{ln3} = 1 + \frac{ln(1+\frac{1}{3})}{ln3} \\ \\ \\ log_56 = \frac{ln6}{ln5} = \frac{ln (5.(1+\frac{1}{5}))}{ln5} \\ \\ \frac{ln5 + ln(1+\frac{1}{5})}{ln5} = 1 + \frac{ln(1+\frac{1}{5})}{ln5} < 1 + \frac{ln(1+\frac{1}{3})}{ln5} < 1 + \frac{ln(1+\frac{1}{3})}{ln3} \\ \\ \Rightarrow log_34 > log_56 \\ \\ \Rightarrow log_43 < log_65[/laTEX]