Rút gọn

P

pandahieu

a)$\frac{\sqrt{6 - 2\sqrt{5}}}{\sqrt{5} - 1}$

b)$(\frac{1}{5 - 2\sqrt{6}} + \frac{2}{5 + 2\sqrt{6}})(15 + 2\sqrt{6})$

c)$(\frac{4}{3}\sqrt{3} + \sqrt{2} + \sqrt{3\frac{1}{3}})(\sqrt{12} + \sqrt{2} - 4 \sqrt{\frac{1}{5}})$

a) $\frac{\sqrt{6-2\sqrt{5}}}{\sqrt{5}-1}=\frac{\sqrt{5}-\sqrt{1}}{\sqrt{5}-1}=1$

b)
$(\frac{1}{5-2\sqrt{6}}+\frac{2}{5+2\sqrt{6}})(15+2\sqrt{6})=(\frac{1}{(\sqrt{3}-\sqrt{2})^2}+\frac{2}{(\sqrt{3}+\sqrt{2})^2})(15+2\sqrt{6})=(15-2\sqrt{6})(15+2\sqrt{6})=201$
 
Last edited by a moderator:
Top Bottom