Rút gọn- phân tich- toán 8

V

vuiva

Last edited by a moderator:
Q

quynhphamdq

TA có :
[TEX]x^3+8x^2+17x+10=x^3 +x^2 +7x^2 +7x+10x+10=x^2(x+1)+7x(x+1)+10(x+1)[/TEX]
[TEX]=(x^2+7x+10)(x+1)=(x^2+5x +2x+10)(x+1)=[x(x+5)+2(x+5)](x+1)=(x+2)(x+5)(x+1)[/TEX]
 
Last edited by a moderator:
M

manh550

B=$\frac{x^3+3x^2-4}{x^3-3x+2}$

=$\frac{x^3-x^2+4x^2-4}{x^3-x-2x+2}$

=$\frac{x^2(x-1)+4(x-1)(x+1)}{x(x-1)(x+1)-2(x-1)}$

=$\frac{(x-1)(x^2+4x+4)}{(x-1)(x^2+x-2)}$

=$\frac{(x+2)^2}{(x-1)(x+2)}$

=$\frac{x+2}{x-1}$
 
H

hien_vuthithanh

$x^2(y-z)+y^2(z-x)+z^2(x-y)$
$x^3+8x^2+17x+10$

1. $x^2(y-z)+y^2(z-x)+z^2(x-y)=x^2(y-z)+(y^2z-yz^2)-(xy^2-xz^2)=x^2(y-z)+yz(y-z)-(xy+xz)(y-z)=(y-z)(x^2+yz-xy-xz)=(y-z)(x-y)(x-z)$

2.$x^3+8x^2+17x+10=(x^3+x^2)+(7x^2+7x)+(10x+10)=(x+1)(x^2+7x+10)=(x+1)(x+5)(x+2)$
 
Last edited by a moderator:
P

phamhuy20011801

$ \dfrac{x^4−4x^2+3}{x^4+6x^2−7}\\
=\dfrac{x^4-3x^2-x^2+3}{x^4+7x^2-x^2-7}\\
=\dfrac{x^2(x^2-3)-(x^2-3)}{x^2(x^2+7)-(x^2+7)}\\
=\dfrac{(x^2-1)(x^2-3)}{(x^2-1)(x^2+7)}\\
=\dfrac{x^2-3}{x^2+7}$
 
Top Bottom