You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser.
2.cosx.cos2x.cos4x.cos8x=1/16
(*)
Ta thấy [TEX]x = k\Pi[/TEX] ko pải là nghiệm của (*) vì lúc đó [TEX]cos x = +- 1, cos 2x = cos 4x = cos 8x = 1[/TEX]
(*) thành [TEX]+- 1 = \frac{1}{6}[/TEX]...... (vô nghiệm)
Nhân 2 vế của (*) cho 16sin x # 0, ta đc:
(*) <=> (16 sin x cos x) cos 2x cos 4x cos 8x = sin x và sin x # 0
<=> (8 sin 2x cos 2x) cos 4x cos 8x = sin x và sin x# 0
<=> (4 sin 4x cos 4x) cos 8x = sin x và sin x # 0
<=> 2sin 8x cos 8x = sin x và sin x #0
<=> sin 16x = sin x và sin x # 0
<=> [TEX]x = \frac{k2\Pi}{15}, x = \frac{\Pi}{17} + \frac{k\Pi}{17}[/TEX] (k thuộc Z)