phân số

P

phong_sua

Last edited by a moderator:
H

hiensau99

Ta có:
[TEX]S= \frac{1}{1.1.3}+ \frac{1}{2.3.5}+ \frac{1}{3.5.7}+ ....+\frac{1}{100.199.201}< \frac{1}{1.3}+ \frac{1}{3.5}+ \frac{1}{5.7}+ ....+\frac{1}{199.201}[/TEX]
\Rightarrow[TEX]S<\frac{1}{2}(\frac{2}{1.3}+ \frac{2}{3.5}+ \frac{2}{5.7}+ ....+\frac{2}{199.201})[/TEX]
\Rightarrow[TEX]S<\frac{1}{2}(1- \frac{1}{3}+ \frac{1}{3}- \frac{1}{5}+ ....+\frac{1}{199}-\frac{1}{201})[/TEX]
\Rightarrow[TEX]S<\frac{1}{2}(1-\frac{1}{201})[/TEX]
\Rightarrow [TEX]S< \frac{100}{201}< \frac{2}{3}[/TEX] (đpcm)

 
Last edited by a moderator:
Top Bottom