lượng giác :-ss

H

hetientieu_nguoiyeucungban

1,[TEX]tan(x-15^o)cot(x+15^o)=\frac{1}{3}[/TEX]

đặt [TEX]t=x-15^o[/TEX][TEX]=>x=t+15^o[/TEX]

đc pt[TEX]tant.cot(t+30^o)=\frac{1}{3}[/TEX] ĐK......

[TEX]\frac{sint}{cost}.\frac{cos(t+30^o)}{sin(t+30^o)}=\frac{1}{3}[/TEX]

[TEX]3sint.cos(t+30^o)=cost.sin(t+30^o)[/TEX]

[TEX]3sint.(\frac{\sqrt{3}}{2}cost-sint\frac{1}{2})=cost(sint.\frac{\sqrt{3}}{2}+cost.\frac{1}{2})[/TEX]

[TEX]2sint.cost.\frac{\sqrt{3}}{2}-\frac{3}{2}sin^2t-\frac{1}{2}cos^2t=0[/TEX]

[TEX]\frac{\sqrt{3}}{2}sin2t-\frac{2-1cos2t}{2}=0[/TEX]

[TEX]\sqrt{3}sin2t+cos2t=2[/TEX]

[TEX]\frac{\sqrt{3}}{2}sin2t-\frac{1}{2}cos2t=1[/TEX]

[TEX]sin(2t+30^o)=sin90^o[/TEX]
 
Last edited by a moderator:
Top Bottom