K
kakashi2000


hình thúc đảo ngữ là khi trật tự từ của 1 số trạng từ chỉ phủ định và từ only được đưa lên đầu câu để nhấn mạnh thiáu đó ta phải dùng động từ hay trợ động từ đặt lên trước chủ ngữ
Ví dụ:
he not only sings, but also dances = not only does he sing but he also dances
3.no sooner, clause than clause
hardly /scarely /barely + clause when clause
ví dụ:
as soon as he came in , he started to talk about himself
= no sooner had he came in than he started......
=hardly /scarely /barely had he came in when he started.........
- never / hardly /rarely /seldom/not,no+N + inversion(đảo ngữ)
- ví dụ :
- i 've never seen such a nice girl= never have i seen such a nice girl
- he didn't say a word= not a word did he say
Ví dụ:
he not only sings, but also dances = not only does he sing but he also dances
3.no sooner, clause than clause
hardly /scarely /barely + clause when clause
ví dụ:
as soon as he came in , he started to talk about himself
= no sooner had he came in than he started......
=hardly /scarely /barely had he came in when he started.........
4. not until/not till +N/clause , main cl( mệnh đề chính) Mãi đến tận khi (lưu ý : đảo ngữ ở mệnh đề chính)
ví dụ:
he didn't come home untill late= not untill late did he come home
5.only by/with + N/V-ing + inversion(đảo ngữ)
ví dụ:
you can buy a house only with a bank loan
=only with a bank loan can you buy a house .
6. only if/when + clause +main clause (đảo ngữ ở mệnh đê chính)
ví dụ :
only if you have a ticket, you can come in
= only if you have a ticket can you come in
7. So adj/adv + V / trợ V S V
ví dụ:
she danced so gratefully that we admired her.
=so gratefully did she dance that we admired her.
:khi (111): hãy cố gắng học các bạn nha
>-:khi (176)::khi (197):
ví dụ:
he didn't come home untill late= not untill late did he come home
5.only by/with + N/V-ing + inversion(đảo ngữ)
ví dụ:
you can buy a house only with a bank loan
=only with a bank loan can you buy a house .
6. only if/when + clause +main clause (đảo ngữ ở mệnh đê chính)
ví dụ :
only if you have a ticket, you can come in
= only if you have a ticket can you come in
7. So adj/adv + V / trợ V S V
ví dụ:
she danced so gratefully that we admired her.
=so gratefully did she dance that we admired her.
:khi (111): hãy cố gắng học các bạn nha
Last edited by a moderator: