You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser.
Giải đáp
Giải như sau:
$\sqrt{x^2+x+1}+\sqrt{x^2-x+1}=m$.
\Leftrightarrow $f(x)=m.$
Ta xét hàm số: $f(x)=\sqrt{x^2+x+1}+\sqrt{x^2-x+1}$
\Rightarrow $f'(x)=\frac{2x+1}{2\sqrt{x^2+x+1}}+\frac{2x-1}{2\sqrt{x^2-x+1}}$
\Rightarrow $f'(x)=0$ \Leftrightarrow $(2x+1)\sqrt{x^2-x+1}=(2x-1)\sqrt{x^2+x+1}$
\Leftrightarrow $(x+\frac{1}{2})^2[(x-\frac{1}{2})^2+\frac{3}{4})]=(x-\frac{1}{2})^2[(x+\frac{1}{2})^2+\frac{3}{4}]$
\Rightarrow $x=0$
Lập bảng biến thiên rồi xét \Rightarrow $m$\geq2