help....luong giac 11

B

bongtuyet96

N

nguyenbahiep1

câu 1

[TEX]2 - 2cos ( 2.\pi - x) - \sqrt{3}.cos 2x = 1 + 1 + cos ( 2x - \frac{3.\pi}{2}) \\ -2cosx - \sqrt{3}.cos 2x = -sin 2x \\ sin 2x - \sqrt{3}.cos 2x = 2.cosx \\ sin ( 2x - \frac{\pi}{3}) = sin ( \frac{\pi}{2}-x)[/TEX]

câu 2
[TEX]tan x ( tan x + 2sin x +1) -6cos x = 3 + sin x .(\frac{cosx. cosx/2 + sinx. sin x/2}{cos x. cos x/2})\\ tan x ( tan x + 2sin x +1) -6cos x = 3 + sin x .(\frac{ cosx/2}{cos x. cos x/2}) \\ tan x ( tan x + 2sin x +1) -6cos x = 3 + tan x \\ tan^2 x + 2 sin x .tan x - 6 cosx -3 = 0 \\ tan ^2 x ( 1 + 2cosx) - 3( 1 + 2cosx) = 0 \\ ( 1 + 2cosx ) ( tan^2 x -3 ) = 0[/TEX]

câu 3

[TEX] -\frac{1}{tanx} -3.tan^2 x = -2tan^2 x \\ 1 + tan^3x = 0 \\ tan x = -1[/TEX]
 
Last edited by a moderator:
N

newstarinsky

[latex]4sin^{2}(\pi -\frac{x}{2})-\sqrt{3}sin(\frac{\pi }{2}-2x)=1+2cos^{2}(x-\frac{3\pi }{4})[/latex]
[latex]tanx(tanx+2sinx+1)-6cosx=3+sin(1+tanx.tan\frac{x}{2})[/latex]
[latex]tan(\frac{\pi }{2}+x)-3tan^{2}x=\frac{cos2x-1}{cos^{2}x}[/latex]

$3)-cotx-3tan^2x=\dfrac{1-2sin^2x-1}{cos^2x}=-2tan^2x\\
\Leftrightarrow -cotx=tan^2x\\
\Leftrightarrow tan^3x=-1\\

1)2(1-cos(2\pi-x))-\sqrt{3}cos2x=1+1+cos(2x-\dfrac{3\pi}{2})\\
\Leftrightarrow 2(1-cosx)-\sqrt{3}cos2x=2-sin2x\\
\Leftrightarrow 2cosx=sin2x-\sqrt{3}cos2x\\
\Leftrightarrow cosx=cos(2x-\dfrac{5\pi}{6})$
 
Top Bottom