giúp với!!!

N

nh0xpenny_kut3

Last edited by a moderator:
N

nhockthongay_girlkute

3. Cho a+b+c=0 và a^2+b^2+c^2=1
Tính A=a^4+b^4+c^4
thanks nhìu:):):)
ta có a+b+c=0
\Rightarrow
[TEX](a+b+c)^2=0[/TEX]
\Leftrightarrow[TEX]a^2+b^2+c^2+2ab+2bc+2ac=0[/TEX]
\Leftrightarrow[TEX]2ab+2bc+2ac=-1[/TEX]
\Leftrightarrow[TEX]ab+bc+ac=\frac{-1}{2}[/TEX]
\Leftrightarrow[TEX](ab+bc+ac)^2=\frac{1}{4}[/TEX]
\Leftrightarrow[TEX](a^2b^2+b^2c^2+a^2c^2+2abc(a+b+c)=\frac{1}{4}[/TEX]
\Leftrightarrow[TEX](a^2b^2+b^2c^2+a^2c^2=\frac{1}{4}[/TEX] ( vì a+b+c=0)
[TEX](a^2+b^2+c^2)^2=1[/TEX]
\Leftrightarrow[TEX]a^4+b^4+c^4+2a^2b^2+2b^2c^2+2c^2a^2=1[/TEX]
\Leftrightarrow[TEX]a^4+b^4+c^4+2\frac{1}{4}=1[/TEX]
\Leftrightarrow[TEX]a^4+b^4+c^4=\frac{1}{2}[/TEX]
 
Top Bottom