JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser .
~O) Giải:
$M \in (C)$ \Rightarrow $M(x_o;\dfrac{x_o - 2}{x_o +1})$
$y'_o = \dfrac{3}{(x_o + 1)^2}$
\Rightarrow PT tt tại M: $y - \dfrac{x_o -2}{x_o + 1} = \dfrac{3}{(x_o + 1)^2}(x - x_o)$ \Leftrightarrow $y = \dfrac{3x}{(x_o + 1)^2} + \dfrac{x_o^2 - 4x_o - 2}{(x_o + 1)^2}$
Đồ thị nhận x = -1 làm TCĐ và y = 1 làm TCN.
Giao của 2 đường TC là I(-1;1)
Tiếp tuyến $\cap$ TCĐ = $A(-1; \dfrac{x_o - 5}{x_o +1})$
Tiếp tuyến $\cap$ TCN = $B(2x_o + 1; 1)$
Ta có:
$IA = \sqrt{(\dfrac{x_o - 5}{x_o + 1} - 1)^2} = \dfrac{6}{|x_o + 1|}$
$IB = \sqrt{(2x_o + 2)^2} = 2|x_o + 1|$
$S_{\Delta IAB} = \dfrac{1}{2}IA.IB = \dfrac{1}{2}.\dfrac{6}{|x_o + 1|}.2|x_o + 1| = 6 = const$
\Rightarrow IA.IB = 12.
Bán kính đường tròn nội tiếp $r = \dfrac{S}{p}$ \Rightarrow $r_{max}$ khi $p_{min}$.
$p = IA + IB + AB = IA + IB + \sqrt{IA^2 + IB^2}$ \geq $2\sqrt{IA.IB} + \sqrt{2IA.IB} = 2\sqrt{6} + 4\sqrt{3}.$
\Rightarrow $p_{min} = 2\sqrt{6} + 4\sqrt{3}$.
Dau "=" xay ra khi IA = IB \Leftrightarrow $\dfrac{6}{|x_o + 1|} = 2|x_o + 1|$
\Leftrightarrow [ $\begin{matrix}
x_o = -1 + \sqrt{3} \rightarrow M(-1+\sqrt{3}; 1 - \sqrt{3}) \\x_o = -1 - \sqrt{3} \rightarrow M(-1-\sqrt{3}; 1 + \sqrt{3})
\end{matrix} $
Việc còn lại chỉ là thay tọa độ M vào PT tt là xong.