Giải PT .....

C

cuphuc13

[tex]\sin (2x - \frac{\pi }{4})\cos 2x - 2\sqrt{2} \sin ( x - \frac{\pi }{4} ) = 0[/tex]

Bài này đơn giản mà :
[tex]sin (2x - \frac{\pi }{4})\cos 2x - 2(sin x - cos x) = 0[/tex]
[tex]sin(2x - \frac{\pi }{4})(cos^2 x - sin^2 x) + 2(cosx - sinx) = 0[/tex]
[tex](cosx - sinx)[(sin(2x - \frac{\pi }{4})(cosx + sinx) + 2] = 0[/tex]
* cos x = sinx (đơn giản)
** [tex](sin(2x - \frac{\pi }{4})(cosx + sinx) + 2 = 0[/tex]
[tex]<=>sin(2x - \frac{\pi }{4})sin(x + \frac{\pi}{4}) + \sqrt{2} = 0[/tex]
[tex]<=>sin(2x - \frac{\pi }{4})sin(x + \frac{\pi}{4}) >= -1 ==> PT VN[/tex]
 
Last edited by a moderator:
Top Bottom