Giai pt

V

vanmanh2001

Bài 1
$(x^2+x)(x^2+x+1)=0$
$\Rightarrow x(x+1)(x^2+x+1) = 0$
Ta có $x^2 + x +1 = (x+ \dfrac{1}{2})^2 + \dfrac{3}{4} > 0$
$\Rightarrow x(x+1) = 0$
$\Rightarrow x = 0 $ hoặc $x = -1$
Bài 2 $A = (x-1)(x-5)(x-6)(x-2)+9$
$= (x^2 - 7x + 6)(x^2 - 7x + 10) + 9$
Đặt $x^2 - 7x + 6 = a$
Ta có $A = a(a+4) + 9$
$= a^2 + 4a + 9 $
$= (a+2)^2 + 5 \geq 5$
$Min A = 5 \Leftrightarrow a = -2$
$\Rightarrow x^2 - 7x + 6 = -2$
$x^2 - 7x + 8 =0$
$(x-8)(x+1) = 0$
$\Rightarrow x = 8$ hoặc $x = -1$

 
Last edited by a moderator:
P

pinkylun

1.$(x^2+x)(x^2+x+1)=0$

$=>x(x+1)(x^2+x+1)=0$

Mà $x^2+x+1=x^2+x+\dfrac{1}{4}+\dfrac{3}{4}=(x+\dfrac{1}{2})^2+\dfrac{3}{4} \ge \dfrac{3}{4}>0$

$=>x=0$ hoặc $x+1=0=>x=-1$


sặc, mạnh nhanh thía -_-
 
Last edited by a moderator:
Top Bottom