You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser.
Đặt [TEX]u=x+4 ==> x=u-4[/TEX] . Thế [TEX]x[/TEX] lên phương trình , giải 
Đặt [TEX]u=x+4 ==> x=u-4[/TEX] . Thế [TEX]x[/TEX] lên phương trình , giải
(x+3)^4 + (x+5)^4 = 16(1)
đặt x+4 = y => x+3 = y-1 ; x+5 = y+1
Khi đó (1) trở thành:
(y-1)^4 + (y+1)^4 = 16
<=> (y^4 - 4y^3 + 6y^2 - 4y + 1) + (y^4 + 4y^3 + 6y^2 + 4y + 1) =16
<=> 2y^4 + 12y^2 + 2 = 16
<=> y^4 + 6y^2 + 1 = 8
<=> y^4 + 6y^2 - 7 =0
<=> (y^2 - 1)(y^2 + 7) = 0
=> y^2 - 1 = 0
<=> y = +-1
<=> x+4 = +-1
<=> x = -3 ; x= -5
Vậy phương trinh đã cho có nhiệm x = -3 ; x = -5
Good Luck
^^~