You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser.
phương trình này vô nghiệm giải như sau
[laTEX]f(x) = 4^{x-1} - x + 3 \\ \\ f'(x) = 4^{x-1}.ln4 -1 = 0 \Rightarrow x = log_4 (\frac{1}{ln4}) + 1 = x_0[/laTEX]
lập bảng biến thiên
tính
[laTEX]f(x_0)[/laTEX] là điểm cực tiểu
[laTEX]f(x_0) = 4^{ log_4 (\frac{1}{ln4}) + 1-1} - log_4 (\frac{1}{ln4}) - 1 +3 \\ \\ f(x_0) = \frac{1}{ln4} - log_4 (\frac{1}{ln4}) + 2 > 0 \\ \\ f(x) > 0 \Rightarrow vonghiem[/laTEX]