giải dùm mình với

L

lalastart

[TEX]sinx (1+ tanx tan \frac{x}{2}) + \frac{1}{tanx}[/TEX]
[TEX]\Leftrightarrow sinx(1+\frac{2{tan}^{2}\frac{x}{2}}{1-{tan}^{2}\frac{x}{2}}) +cotx=4[/TEX]
[TEX]\Leftrightarrow sinx\frac{1+{tan}^{2}\frac{x}{2}}{1-{tan}^{2}\frac{x}{2}} +cotx=4[/TEX]
[TEX]\Leftrightarrow sinx\frac{1}{{cos}^{2}\frac{x}{2}(1-{tan}^{2}\frac{x}{2})}+cotx=4[/TEX]
[TEX]\Leftrightarrow cotx + 2 sin x/2 cos x/2 \frac{1}{{cos}^{2} \frac{x}{2}(1-{tan}^{2}\frac{x}{2})}+cotx=4[/TEX]
[TEX]\Leftrightarrow cotx+tanx=4[/TEX]
[TEX]\Leftrightarrow \frac{{sin}^{2}x+{cos}^{2}x}{coxsinx}=4[/TEX]
[TEX]\Leftrightarrow 2sinxcosx=\frac{1}{2}[/TEX]
[TEX]\Leftrightarrow \begin{x= \frac{\pi}{12}+k\pi} \\end{x= \frac{5\pi}{12}+k\pi}[/TEX]
 
Last edited by a moderator:
Top Bottom