You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser.
Giải bất phương trình sau:
$\sqrt{1+x} - \sqrt{1-x} \le x$
Đk $ -1 \le x \le 1$
Đặt $\sqrt{1+x}= a, \sqrt{1-x}=b (a,b \ge 0$)
\Rightarrow bpt \Leftrightarrow $ a-b\le \dfrac{a^2+b^2}{2}$
\Leftrightarrow $(a-b)(\dfrac{a+b}{2}-1) \ge 0$
♦ TH1 $\left\{\begin{matrix}a-b \ge 0 \\ \dfrac{a+b}{2} \ge 1\end{matrix}\right.$
♦ TH2 $\left\{\begin{matrix}a-b \le 0 \\ \dfrac{a+b}{2} \le 1\end{matrix}\right.$
Giải 2 TH rồi thay $x$ vào \Rightarrow được kq $ -1\le x \le 0$