JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser .
thanks mình nha!!!
Trên cạnh AB của [tex]\large\Delta[/tex] ABC, lấy D sao cho AD = AC
Xét [tex]\large\Delta[/tex] ACM và [tex]\large\Delta[/tex] ADM có
AD = AC ( cách vẽ )
[TEX]\widehat{ACM}[/TEX] = [TEX]\widehat{ADM}[/TEX] ( AM là phân giác [TEX]\widehat{BAC}[/TEX] )
AM chung
\Rightarrow [tex]\large\Delta[/tex] ACM = [tex]\large\Delta[/tex] ADM ( c-g-c )
\Rightarrow AC = AD; MC = MD
Ta có MB - MC = MB - MD
AB - AC = AB - AD = BD
Xét [tex]\large\Delta[/tex] BDM theo bất đẳng thức tam giác ta có
l MB - MD l < BD \Rightarrow l MB - MC l < AB - AC ( đpcm )