You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser.
tim gia tri cua x de bieu thuc A=1+2x / x-3 co gia tri nho nhat.
$A = \dfrac{1 + 2x}{x - 3} = \dfrac{2(x - 3) + 7}{x - 3} = 2 + \dfrac{7}{x - 3}$
$A có GTNN \leftrightarrow \dfrac{7}{x - 3} \text{đạt GTNN} \leftrightarrow x - 3$ là số nguyên âm lớn nhất.
$\longrightarrow x - 3 = (-1) \leftrightarrow x = (-1) + 3 = 2$
Vậy $Min_{A} = \dfrac{1 + 2.2}{2 - 3} = (- 5) \leftrightarrow x = 2$