You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser.
1)
Có $x^{8}-x^7 +x^5- x^4 +x^3 -x+1 =\dfrac{x^{10}+x^{5}+1}{x^{2}+x+1}$
$x^{10}+x^{5}+1=\left ( x^5+\dfrac{1}{2} \right )^{2}+\dfrac{3}{4}$
\Rightarrow $x^{10}+x^{5}+1>0$
$x^{2}+x+1=\left (x+\dfrac{1}{2} \right)^{2}+\dfrac{3}{4}>0$
Vậy $PT$ vô nghiệm.
2)
Cách 1:
$(x^{2}-16)(x-3)^{2}+9x^{2}=0$
\Leftrightarrow $x^4-6 x^3+2 x^2+96 x-144 = 0$
\Leftrightarrow $(x^2-8 x+24) (x^2+2 x-6) = 0$
\Rightarrow $x= -1 \pm \sqrt{7}$
Cách 2:
Với $x=3$ ...
Với $x \neq 3$, chia cả 2 vế cho $(x - 3)^2$
\Rightarrow $x^2 + \dfrac{9x^2}{(x - 3)^2} = 16$
\Leftrightarrow $ \left (x + \dfrac{3x}{x - 3}\right )^2 - \dfrac{6x^2}{x - 3} - 16 = 0$
\Leftrightarrow $\dfrac{x^4}{(x - 3)^2} - \dfrac{6x^2}{x - 3} - 16 = 0$
Đặt ẩn phụ đưa về pt bậc 2 thôi 