You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser.
chung minh pt sau co nghiem:
x^5 - x^2 - 2x -1 = 0
Đặt $ f(x) = x^5 - x^2 - 2x -1 = 0 $
Ta có $ f(0)=-1 <0 $
Mà $f(x)= x^5(1-\frac{1}{x^3}-\frac{2}{x^4}-\frac{1}{x^5})=0$
$ ==> \lim_{x \to + oo} f(x) = \lim_{x \to + oo}x^5(1-\frac{1}{x^3}-\frac{2}{x^4}-\frac{1}{x^5}) = +oo $
=> Tồn tại số a>0 sao cho $ \lim_ {x \to + oo} f(x)=+oo $
Có $ f(0).a <0 $
=> pt có nhiệm