JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser .
Học sinh chăm học
Thành viên
Gọi (x,y) là nghiệm của hệ, ta được:
[tex]\left\{\begin{matrix}ax+by=c & & & \\ bx+cy=a & & & \\ cx+ay=b & & & \end{matrix}\right.[/tex]
Cộng 3 pt theo vế với vế, ta được: [tex](a+b+c)(x+y)=a+b+c[/tex]
[tex]\Leftrightarrow (a+b+c)(x+y-1)=0[/tex]
Ta xét 2TH :
[tex]\ast[/tex] [tex] a+b+c=0[/tex]
[tex]\ast[/tex] [tex][/tex] Nếu [tex]a+b+c\neq 0\Rightarrow x+y=1\Leftrightarrow y=x-1[/tex]
[tex]\Rightarrow \left\{\begin{matrix}(a-b)x=c-b & & \\ (b-c)x=a-c & & \end{matrix}\right.[/tex]
Nếu a=b, từ pt đầu [tex]\Rightarrow c-b=0\Rightarrow b=c[/tex]
Nếu b=c, từ pt sau [tex]\Rightarrow a-c=0\Rightarrow a=c\Leftrightarrow a=b=c[/tex]
Xét [tex]a\neq b, b\neq c[/tex] từ hệ trên ta có: [tex]x= \frac{c-b}{a-b}=\frac{a-c}{b-c}[/tex]
[tex]\Rightarrow (c-b)(b-c)=(a-b)(a-c)\Rightarrow -b^{2}+2bc-c^{2}=a^{2}-ab-ac-bc[/tex]
[tex]\Rightarrow a^{2}+b^{2}+c^{2}=ab+bc+ca[/tex]
[tex]\Leftrightarrow 2a^{2}+2b^{2}+2c^{2}-2ab-2bc-2ca=0[/tex]
[tex]\Leftrightarrow (a-b)^{2}+(b-c)^{2}+(c-a)^{2}=0\Rightarrow a=b=c[/tex]
Vậy hệ có nghiệm khi và chỉ khi [tex]a=b=c[/tex] hoặc [tex]a+b+c=0[/tex]
Ta có HĐT : [tex]a^{3}+b^{3}+c^{3}-3abc=(a+b+c)(a^{2}+b^{2}+c^{2}-ab-bc-ca)[/tex]
Từ điều kiện trên ta suy ra : [tex]a^{3}+b^{3}+c^{3}-3abc=0[/tex] (đpcm)