Giúp em rút gọn 2 bài log

P

pboyseiki

Last edited by a moderator:
B

bimb0m

câu 1a

[TEX]\left(log_ab + log_ba +2 \right)[/TEX][TEX]\left(log_ab - \frac{1}{log_bab}\right)[/TEX][TEX]log_ba - 1[/TEX]
=[TEX]\left( \frac{1}{log_ba} + log_ba + 2\right)\left(\frac{1}{log_ba} - \frac{1}{log_ba +1} \right)log_ba - 1[/TEX]
=[TEX]\left( (log_ba)^2 + 2lod_ba +1\right).\frac{log_ba + 1 -log_ba}{log_ba(log_ba +1)} - 1[/TEX]
=[TEX]\left( log_ba+1\right)^2.\frac{1}{log_ba(log_ba+1)} - 1[/TEX]
=[TEX]\frac{log_ba+1}{log_ba} -1[/TEX]
=[TEX]log_ab[/TEX]
 
Last edited by a moderator:
Top Bottom