Đề tuyển sinh vào 10 Đề thi + đáp án tuyển sinh vào lớp 10 các môn ngoại ngữ và Anh chuyên tỉnh Thái Nguyên năm 2019-2020

Thảo luận trong 'Chinh phục đề thi môn Tiếng Anh vào 10' bắt đầu bởi hoa du, 10 Tháng sáu 2019.

Lượt xem: 326

  1. hoa du

    hoa du Học sinh gương mẫu Thành viên

    Bài viết:
    1,491
    Điểm thành tích:
    421
    Nơi ở:
    Thái Nguyên
    Trường học/Cơ quan:
    THPT Nguyễn Huệ
    Sở hữu bí kíp ĐỖ ĐẠI HỌC ít nhất 24đ - Đặt chỗ ngay!

    Đọc sách & cùng chia sẻ cảm nhận về sách số 2


    Chào bạn mới. Bạn hãy đăng nhập và hỗ trợ thành viên môn học bạn học tốt. Cộng đồng sẽ hỗ trợ bạn CHÂN THÀNH khi bạn cần trợ giúp. Đừng chỉ nghĩ cho riêng mình. Hãy cho đi để cuộc sống này ý nghĩa hơn bạn nhé. Yêu thương!

    I. Đây là đề thi môn Tiếng Anh chuyên cho các lớp chuyên Tiếng Nga, Nhật, TQ,...

    UBND TỈNH THÁI NGUYÊN
    SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO


    ĐỀ CHÍNH THỨC
    [​IMG]

    ĐÁPÁN THI TUYỂN SINH VÀO LỚP 10 THPT
    Năm học 2019 - 2020
    MÔN: TIẾNG ANH
    (Dành cho thí sinh thi vào chuyên Tiếng Nga,
    Tiếng Pháp và Tiếng Trung Quốc)

    Thời gian làm bài: 180 phút, không kể thời gian giao đề
    (Đề thi gồm có 09 trang)
    (Thí sinh làm bài trực tiếp vào đề thi theo hướng dẫn tại mỗi câu)

    Điểm

    Giám khảo số 1
    (Họ tên, chữ ký)

    Giám khảo số 2
    (Họ tên, chữ ký)

    Số phách
    (Do Chủ tịch HĐ ghi)

    Bằng số

    Bằng chữ







    SECTION A: PHONETICS
    I. Choose the word which has the underlined part pronounced differently from the rest.
    Example:
    00. A. hour B. holiday C. household D. handsome
    Answer: 00. A
    01
    . A. accurate B. accident C. success D. accept
    02. A. through B. wound C. cousin D. group
    03. A. sergeant B. service C. servant D. servile
    04. A. fowl B. bowl C. foul D. howl
    05. A. chaos B. character C. charity D. chord

    01. A

    02.C

    03. A

    04. B

    05. C

    II. Identify the word whose stress pattern different from that of the other words.
    Example:
    00. A. advice B. beauty C. picture D. postcard
    Answer: 00. A
    06. A. entertain B. machine C. available D. development
    07. A. similar B. industry C. passenger D. entirely
    08. A. detrimental B. electronic C. deficiency D. education
    09. A. university B. announce C. contribution D. introduce
    10. A. photograph B. payroll C. accent D. regretful

    06. A

    07. D

    08. D

    09. B

    10. D

    SECTION B: GRAMMAR AND VOCABULARY
    I. Choose the correct answer A, B, C or D.
    11.
    Last night we treated ourselves to some________ wine.
    A. Spanish delicious white B. delicious Spanish white
    C. white delicious Spanish D. delicious white Spanish
    12. I would ___________ you didn’t leave just at the moment.
    A. rather B. prefer C. like D. love
    13. - Maria: “Can you get on well with people?” - John:“ ________.”
    A. Yes, I can get rid of them B. I think so, I’ve got lots of friends
    C. I got on with many people D. No, I can’t get on doing nothing
    14. They took pride _________being the best football players of the school.
    A. in B. on C. of D. for
    15. Rarely________ to work on his own.
    A. he is seen B. does he seen C. is he seen D. does he
    16.________, after trying three times, he passed the examination.
    A. Lastly B. Last of all C. Last D. At last
    17. I don’t see any________ in arriving early at the theatre.
    A. cause B. point C. reason D. aim
    18. My decision to leave university after a year is one I now ________ regret.
    A. harshly B. painfully C. keenly D. heavily
    19. These figures show a ______ in the number of unemployed people in England and Wales.
    A. loss B. lessening C. reduction D. lowering
    20. I was just _________to go out when you telephoned.
    A. about B. around C. thinking D. planned
    21. Humanity has done great damage to the environment in its search for _______ materials.
    A. rude B. crude C. raw D. live
    22. You will have to ________ your holiday if you are too ill to travel.
    A. put up B. cut down C. put out D. put off

    11. D

    12. A

    13. B

    14. A

    15. C

    16. D

    17.B

    18. B

    19. C

    20. A

    21. C

    22. D

    II. Complete each sentence with a suitable phrasal verb from the list. Be sure to use the correct verb form. There are two extra phrases that you do not need to use.


    come up with

    break up

    carry out

    work out

    give off

    take after

    turn up

    catch up with

    fall back on

    put up with

    23. She has been waiting in the office for half an hour, but the manager has not ________ yet.
    24. Not every child ___________ a parent.
    25. Most westerners feel it hard to ___________ the hot weather there.
    26. Throw away the bad cheese which ___________ an unpleasant smell.
    27. Can you try to__________ this difficult mathematical problem?
    28. I use different methods to teach, including __________some traditional useful techniques.
    29. The police car came and the illegal gamblers____________.
    30. Many students work hard in order to ___________ their peers.

    23. turned up

    24. will take/takes after

    25. put up with

    26.gives off

    27.work out

    28. falling back to

    29. broke up

    30.catch up with



    III. Supply the correct form of the words to complete the passage.


    You may know that Asian, Middle Eastern and Mediterranean cultures have (31) ____________ used garlic in their dishes. What you may not know is that garlic is also thought of as a (32) ____________ medicine by many ancient civilizations. Today, (33) ____________ in the field of nutrition have come up with new information which is indeed quite (34) ____________. Apparently, not only is garlic good for your health but it also helps overcome various (35)_____________. The main (36) ____________ to eating garlic is of course bad (37) ____________. Cooking it reduces the strong smell and eating parsley, which is a natural deodorise, also helps (38) ____________ the smell. In this way, it’s time we took the benefits of garlic (39) ____________.Why not add it to some of your (40) ____________dishes for daily meals?

    31. TRADITION
    32. VALUE
    33. PROFESSION
    34. SURPRISE
    35. ILL
    36. ADVANTAGE
    37. BREATHE
    38. MINIMUM
    39. SERIOUS
    40. FAVOR


    31. traditionally

    32. valuable

    33. professionals

    34. surprising

    35. illnesses

    36. disadvantage

    37. breath

    38. minimize

    39. seriously

    40. favourite/favourite

    IV. The passage below contains TEN mistakes. Write them down and give the correction in the space provided. (00) has been done as an example.

    Line
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14

    BEAUTY IS IN THE EYE OF THE BEHOLDER
    People have been debating the principles of beauty for thousand of years, but it still seems possible to consider it objectively. German philosopher Immanuel Kant questioned what something can possess an objective property that makes it beautiful. He concluded that although everyone accepts that beauty exists, no one has ever agreed on the precise criteria by which beauty may be judging.
    The ancient Greek philosopher Plato wrote a scale called the “golden proportion”, according to which the width of the face should be two-third of its length, preferable accompanied by a nose no longer than the distance between the eyes.
    Symmetry has been proving to be attractive to the human eye, so a face may seem to be beautiful because of the similarity between its two sides. Babies spend more time look at symmetrical faces than asymmetrical ones and symmetry is also rated as more attractively by adults looking at photos. So although there seems to be no universal agreement and even national consensus on what constitutes beauty, there is at least some agreement that facial symmetry is important factor.

    Question

    Line

    Mistake

    Correction

    00

    1

    thousand

    thousands

    41

    possible

    Impossible

    42

    what

    whether

    43

    judging

    judged

    44

    two-third

    two-thirds

    45

    preferable

    preferably

    46

    proving

    proved

    47

    look

    looking

    48

    attractively

    attractive

    49

    and

    or

    50

    important factor

    an important factor

    SECTION C: READING
    I. Read the following passage and choose the correct answer to each question.


    THE MISTERY OF THE MISSING BEES

    Most people are probably aware that honey, the natural sweetener that man has been using for thousands of years, is (51) _________ by bees; but perhaps fewer of us realise just how important these tiny creatures are to farmers. Bees pollinate fruit and vegetable crops; it has been said that every third mouthful we eat depends on a bee having pollinated one or more ingredients, but now farmers in the United States are (52) _________ a major problem. American bees are dying – and nobody knows why. Making sure crops are (53) _________ pollinated has become big (54) _________ in the United States. Beekeepers load their hives onto huge lorries and transport them (55) ________ the country to pollinate the farmers’ crops. When the bees finish work in one state and return to their hives, they are taken on to another state. The problem became apparent when the bees (56) ________ to return to their hives, with some beekeepers losing more that 70 per cent of their insects. It soon became clear that the bees were flying off and dying in huge (57) _________. Now the race on to find the cause and, hopefully, the solution (58) _________, some beekeepers are importing bees from other countries in the hope that they will be (59) _________ to whatever it is that is killing their American cousins. Only time will (60) _________.

    51. A. manufactured B. created C. produced D. generated
    52. A. meeting B. finding C. solving D. facing
    53. A. fairly B. precisely C. properly D. distinctly
    54. A. business B. industry C. work D. production
    55. A. through B. around C. over D. along
    56. A. failed B. missed C. ignored D. stopped
    57. A. quantities B. numbers C. levels D. amounts
    58. A. Apart from this B. From then on C. In the meantime D. Nevertheless
    59. A. opposed B. hostile C. defensive D. resistant
    60. A. tell B. say C. prove D. Show

    51. C

    52. D

    53. C

    54. A

    55. B

    56. A

    57. B

    58. C

    59. D

    60. A

    II. Read the passage carefully, then fill in each blank with ONE suitable word. Write your answers into the box below.
    Example:
    00: his

    Charles Dickens was one of the greatest 19th century English novelists. At the time of (00) ____________ death in 1870, he was a wealthy man, in contrast to the poverty of his early days. His parents (61) ____________ their best to look after him but were always in difficulties (62) ____________ money. Eventually, his father owed (63) ____________ a large amount of money that he was sent to prison for three months.
    Two days after his twelfth birthday, Dickens was taken away from school by his parents and made (64) ____________ work in a factory in London to increase the family income. Factories could be dangerous places in (65) ____________ days and some employers were cruel. Charles Dickens was not (66) ____________ extremely unhappy, but also ashamed of working there, and he (67) ____________ never forget that period of his life.
    Years later, (68) ____________ his novel ‘David Copperfield’, Dickens described his own childhood experiences. David Copperfield was one of his most famous characters and he too suffered (69) ____________ a child worker. Dickens’s novels showed how shocking working and living conditions were. Working in the factory affected him so deeply that he found it much too painful to speak about in later life. His family knew (70) ____________ at all about the unhappiness of his childhood while Dickens was still alive, but shortly after his death, however, a biography was published in which Dickens’s terrible childhood experiences in the factory were revealed for the first time.

    61. did/ tried

    62. with

    63. such

    64. to

    65. those

    66. only

    67. would/ could

    68. in

    69. as

    70. nothing

    III. Read the following passage and choose the correct answer to each question.

    The World and Its Global Economy

    The world as man knows it today is getting smaller and smaller because of technology such as the Internet and high speed modems. In fact, on March 3, 2005, a man flew entirely around the globe without refuelling or stopping in one person jet. The world is changing the world, and as the 21st century continues, the global economy will play a larger and larger role. As Thomas Friedman so eloquently put it in Lexus and the Olive Tree, globalization is “the inexorable integration of markets, nation-states, and technologies to a degree never witnessed before.”
    [A] With today’s technology it is possible for people to solicit business from the far side of the globe. A company like Dell Computers can order parts from several different countries, take shipment in North Carolina where the new computer will be assembled, and then ship them to all regions of the globe. [C] An American oil firm can do a satellite survey in Siberia for oil deposits and then contract with a Russian oil firm to drill the actual well, while the petroleum engineer, acting as the project supervisor, remains in the US and runs the project by using a computer, a high speed Internet connection, and a cellular telephone for quick questions. [D]
    A global economy poses some serious problems. If the company does not act fast enough, it can lose, and if the company loses heavily, what will happen to the employees working for the company, and then in turn what will happen to the stores that depend on those employees buying their goods? As can be seen, there is a definite trickle-down effect. How is the child who is about to graduate from high school supposed to decide on what career field to enter? A career field that is here today might be gone long before the child can graduate from college, so not only does it become vital that a person gain the needed knowledge to enter a given career field, but the person also needs to learn how to learn. Learning how to learn may prove to be more necessary than the knowledge needed to enter a given career field. A person who is good at learning how to learn can quickly adapt to changes in the global economy by quickly preparing to enter other career fields if his job is here today, but gone in the morning. If the world turns into a global economy, a person will need to be able to get along and work with people from different cultural backgrounds. However, unless a person has spent time living in different parts of the world, this might be hard to do. While many students from foreign countries, especially Asian countries, come to the US to earn a graduate degree, how many students from the US spend even a semester studying in another country? The answer to this question is of course a very small percentage.
    While individuals from some foreign countries and some individuals from the US and the US economy will adjust to globalization, will the rest of the world? Mass media are more than willing to continue to stir the pot of controversy as they not only have to learn how to report the positive news, but also dole out a continuous stream of negative news. When a person in a developing country see all the cars on the streets of Beijing, of course that person wants a car so he can show his neighbour how wealthy he is, and all this does is promote unneeded consumption. Why does the person who has nowhere to go and no money to spend for travel want to own a car? The simple answer is because the media paint owing a car as a symbol of wealth and it is human nature to want to become wealthy or at least to appear wealthy.
    On the positive side, as prices rise due to increased demands on scarce resources, there will be an incentive to find affordable alternatives. For example, as the price of oil rises and along with it the price of a gallon of gasoline, a point will be reached at which people are no longer willing to purchase gasoline so they can drive their cars, and they will demand both alternative transportation methods and cars which use another source of energy. A current online survey says $2.50 per gallon of gasoline is the point at which the people in the US will start making demands on the auto manufacturer, which will open up new career fields in a few countries that have the technology needed to meet the demands; however, people around the globe will work together on it.

    71. The word inexorable in the passage is closest in meaning to__________.
    A. upward B. recent C. inevitable D. preposterous
    72. The word solicit in the passage is closest in meaning to ______________.
    A. lure B. sell C. help D. ask for
    73. The word them in the passage refers to _________________.
    A. all regions B. the new computers
    C. parts D. several different countries
    74. According to paragraph 2, what can be inferred about the roles of a project supervisor?
    A. To make sure the project is finished correctly and on time.
    B. To hand-check each of the steps in a project.
    C. To assign each of the items that needs to be done in a project.
    D. To talk to everyone in a daily basis.
    75. Based on the information in paragraph 3, which of the following best explains the trickle-down effect?
    A. Water runs downhill.
    B. What happens at the top eventually affects those at the bottom.
    C. The people who have things get more and those without anything continue to go without.
    D. If a person gets yelled at when he is at work, he should go home and kick the furniture
    since it will make him feel better.
    76. According to the passage, people need to learn how to learn, otherwise__________.
    A. they will not move from the first grade to the second grade in elementary school
    B. they will not be able to work in the same job throughout college
    C. they will not be able to switch from one career to another as the global economy changes
    D. they will not be able to graduate from college and become a member of the global economy
    77. In paragraph 3, why does the author mention the phrase “if his job is here today, but gone in the morning”?
    A. To suggest that he is going to lose his job in the morning.
    B. To give an example of losing the job when he has reached the mandatory retirement age.
    C. To explain that he is a part-time worker and only works when the company needs him.
    D. To support the claim that learning how to learn is important to a person.
    78. Which of the sentences below best expresses the essential information in the sentence in italics in the passage?
    A. The mass media are like a witch stirring her cauldron.
    B. The mass media always report the truth since this keeps the ratings up and brings in the
    most advertising revenue.
    C. The mass media will report half-truths if it will keep their ratings up so they can sell advertising.
    D. The mass media report every angle of a story since reports are apolitical and never
    present only one viewpoint.
    79. In paragraph 5, what can be inferred from the description of the media about owning a car?
    A. A car needs to be painted certain colours if it is going to show others a person is wealthy.
    B. The media are so biased that they will provide paint if a person needs to paint his car so as
    to project the car as a symbol of wealth.
    C. The media slant the stories, so it will appear to viewers that only wealthy people own a car.
    D. The members of the media don’t own cars, so they are jealous of those wealthy people
    who do own cars.
    80. Look at [A] [C] [D] that indicates where the following sentence could be added to the
    passage: E-businesses will be the lucrative businesses in the future since they are
    available to everyone with an Internet connection.

    Where would the sentence best fit? [A] [C] [D]

    71. C

    72. D

    73. B

    74. A

    75. B

    76. C

    77. D

    78. C

    79. C

    80. A


    SECTION D: WRITING
    I. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence printed before it.
    81.
    I’m sure he didn’t do it on purpose.
    → He can’t have done it on purpose.
    82. My friend persuaded me to go to the party in fancy dress.
    → My friend talked me into going to the party in fancy dress.
    83. I feel that I don’t fit with the people in the new office.
    → I feel like a fish out of water in the new office.
    84. As far as I know, there’s no reason for Linda to be so unhappy.
    → To the best of my knowledge, there’s no reason for Linda to be so unhappy
    85. They couldn’t decide where to go on holiday.
    →They couldn’t reach a decision on/ about where to go on holiday.
    86. The collision didn’t damage my car much.
    → Not a great deal/ amount of damage was done/ caused to my car (in/ by collision).
    87. Just thinking about his face at that moment makes me laugh.
    → The very thought of his face at that moment makes me laugh.
    88. It was wrong of you to cheat in the exam last week.
    → You should not have cheated in the exam last week.
    89. I have frequently made stupid mistakes like that.
    → Many’s the time that I’ve made stupid mistakes like that/I’ve made such stupid mistakes.
    90. Bill got down to writing the letter as soon as he returned from his walk.
    → No sooner had Bill returned from his walk than he got down to writing the letter.
    II. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence, using the word given. Do not change the word given.
    91
    . I think that your question is very easy. (CAKE)
    → I think your question is a piece of cake
    92. Have you decided to enter the poster competition? (GO)
    → Have you decided to go in for the poster competition?
    93. “I’m most awfully sorry, but I seem to have broken your fountain pen”, John said to Ann. (APOLOGISED)
    → John apologised to Ann for breaking/ having broken her fountain pen.
    94. The students’ riotous behaviour should have been severely punished. (DESERVED)
    → The students deserved a harsh/ severe punishment for their riotous behaviour.
    95. The staff were unhappy not to have been informed about the company’s plan. (DARK)
    → The staff were unhappy that they were kept in the dark about the company’s plan.
    96. Our boss is absolutely determined not to give us that pay rise. (INTENT)
    → Our boss is no intent on/ upon giving us that pay rise.
    97. Don’t be upset by what she said. (HEART)
    → Don’t take what she said to heart.
    98. You shouldn’t talk to people who will not listen. (FALL)
    → You shouldn’t fall on deaf ears.
    99. My brother is deeply in love with his new girlfriend. (HEELS)
    → My brother is head over heels for his new girlfriend.
    100. I couldn’t help laughing when my friend told me of his plan. (FACE)
    → I couldn’t keep a straight face when my friend told me of his plan.
    Total mark: 100:10=10
    The end
     
  2. hoa du

    hoa du Học sinh gương mẫu Thành viên

    Bài viết:
    1,491
    Điểm thành tích:
    421
    Nơi ở:
    Thái Nguyên
    Trường học/Cơ quan:
    THPT Nguyễn Huệ

    II. Phần này là đề Anh thi vào môn Tiếng Anh chuyên tỉnh em nha ^^


    UBND TỈNH THÁI NGUYÊN
    SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO


    ĐỀ CHÍNH THỨC
    [​IMG]

    ĐÁP ÁN THI TUYỂN SINH VÀO LỚP 10 THPT
    Năm học 2019 - 2020
    MÔN: TIẾNG ANH
    (Dành cho thí sinh thi vào chuyên Tiếng Anh)

    Thời gian làm bài: 180 phút, không kể thời gian giao đề
    (Đề thi gồm có 10 trang)
    (Thí sinh làm bài trực tiếp vào đề thi theo hướng dẫn tại mỗi câu)

    Điểm

    Giám khảo số 1
    (Họ tên, chữ ký)

    Giám khảo số 2
    (Họ tên, chữ ký)

    Số phách
    (Do Chủ tịch HĐ ghi)

    Bằng số

    Bằng chữ







    SECTION A: PHONETICS
    I. Choose the word which has the underlined part pronounced differently from the rest.
    Example:
    00. A. hour B. holiday C. household D. handsome
    Answer: 00. A
    01.
    A. choreograph B. Christianity C. archaic D. chivalry
    02. A. counterfeit B. courtesy C. drought D. ouster
    03. A. subtlety B. indebtedness C. combing D. bombard
    04. A. massage B. cottage C. usage D. dosage
    05. A. explanatory B. random C. canal D. many

    01. D

    02.B

    03.D

    04.A

    05.D

    II. Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word that differs from the rest in the position of the main stress in each of the following questions.
    Example:
    00. A. advice B. beauty C. picture D. postcard
    Answer: 00. A
    06. A.
    curriculum B. mercifully C. personify D. undoubtedly
    07. A. intuitive B. tremendously C. intimacy D. mechanical
    08. A. insecure B. scenario C. infrequent D. inaccurate
    09. A. proverbial B. photography C. magnificent D. advantageous
    10. A. centenarian B. eliminate C. electrify D. accompany

    06. B

    07.C

    08. A

    09.D

    10.A

    SECTION B: GRAMMAR AND VOCABULARY
    I. Choose the correct answer A, B, C or D.
    11.
    All________ is a continuous supply of the basic necessities of life.
    A. that is needed B. that needs C. for our needs D. what is needed
    12. The entire city was _______ electricity last night – it was chaotic.
    A. no B. almost no C. hardly any D. without
    13. One way to let off _______ after a stressful day is to take some vigorous exercise.
    A. cloud B. tension C. steam D. sweat
    14. Their research into the causes of cancer promises to break the new _______ in the field and possibly lead to a cure.
    A. ground B. soil C. land D. earth
    15. Jenifer seems very tough at work. She’s different at home, _______.
    A. although B. though C. even though D. as though
    16. His comments _______ little or no relation to the facts and figures of the case.
    A. reflect B. give C. possess D. bear
    17. It is urgent that this letter _______ immediately.
    A. be posted B. be post C. posted D. was posted
    18. - John: “This grammar test is the hardest one we’ve ever had this semester!”
    - Mary: “ _______ but I think it’s quite easy.”
    A. You are wrong B. I couldn’t agree more
    C. I understand what you’re saying D. I don’t see in that way
    19. I wish you’d do the accounts. I don’t have ________ for numbers.
    A. the heart B. the nerve C. a mind D. a head
    20. The dawn redwood appears _______ some 100 million years ago in northern forests around the world.
    A. have flourished B. having flourished
    C. was flourished D. to have flourished

    11. A

    12.D

    13.C

    14.A

    15.B

    16. D

    17.A

    18.C

    19.D

    20.D

    II. Supply the correct form of the words to complete the passage. The first one has been done as an example (00).
    (00). disproportionately

    Humans are (00.) ____________ right-handed. Scientists have not been able to agree over the exact percentages of right versus left-handers because there is no accepted standard for identifying which hand is (21) ____________. For example, some people who write or throw with their right hands may perform other tasks with their left hands or may kick a ball with their left foot. Absent an objective measure, therefore, the range of (22) ____________ is wide. Right-handers are said to make up 85% to 95% of all people and left-handers 5% to 15%, while the (23) _____________tiny percentage are (24) __________, so they can use both hands with equal ability. Perhaps the most unusual fact about right-hand dominance is how little we know about its causes. Several theories have been proposed. Some evidence exists the phenomenon is genetic, but (25) ________ cannot agree on the process by which handedness may be passed only by (26) ______________. Social and cultural forces can also cause a (27) ______________for one hand, as when teachers or parents force a naturally left-handed child to use the right hand. And it has been observed by (28) ______________ the left-handedness tends to be less common in (29) _______________ societies and more common in (30) ________ ones. But no consensus has been reached on how that could occur.

    00. PROPORTION


    21. DOMINATE


    22. ESTIMATION

    23. REMAIN
    24. EXTERITY


    25. GENE

    26. INHERIT
    27. PREFER

    28. ANTHROPOLOGY
    29. RESTRICT
    30. PERMIT



    21. dominant

    22. estimates

    23. remaining

    24. dexterous/dextrous

    25. genes

    26. inheritance

    27. preference

    28. anthropologists

    29. restricted

    30. permitted

    III. Complete the sentences with the appropriate phrasal verbs from the box in their correct form. There are two extra ones that you do not need to use. Write your answers in the box below.


    put through

    come by

    die down

    take over

    bear up

    get into

    look on

    join in

    give away

    call for

    carry out

    drop off
    31. I didn’t think he would _______ so well in that situation.
    32. Come and help me to carry the boxes! Don’t just stand there _______!
    33. I watched a horror film on TV last night, but I can’t remember how it ended. I must have _______ before the end.
    34. Tomorrow, we will be _______ an experiment to test this theory.
    35. Just ask them if you can play and I’m sure they’ll let you _______.
    36. Do you think the wind has _______ enough for us to go sailing without any danger?
    37. Environmentalists are _______ stricter controls on the use of leaded petrol.
    38. The robber couldn’t explain how he _______ such a large amount of money when the police caught him.
    39. Did you hear about the millionaire who _______ his entire fortune to charity?
    40. Who is going to _______ the family business when Arstha’s father retires?


    31. bear up

    32. looking on

    33. dropped off

    34. carrying out

    35. join in

    36. died down

    37. calling for

    38. came by / had come by

    39. gave away

    40. take over

    IV. The passage below contains TEN mistakes. Write them down and give the correction in the space provided (There may be line(s) with more than one mistakes). (00) has been done as an example.


    Line
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17

    THE SAHARA MARATHON
    One of the more amazing marathon races in the world is the marathon of the Sand. It takes places every April in the Sahara Desert in the south of Morocco, a part of the world when temperatures can reach fifty degrees centigrade. The standard length of the marathon is 42.5 kilometers but this one is 240 kilometers long and spends seven days to complete. It began in 1986 and now attracts about two hundred runners, the majority of their ages range from seventeen to forty-seven. About half of them come from France and the rest to all over the world. From Britain it costs £ 2,500 to enter, this includes return air fares. The race is rapidly getting more and more popular despite, and perhaps because of, the harsh conditions that runners must endure. They have to carry food and something else they need for seven days in rucksack weighing no more than twelve kilograms. In addition to this, they are given a liter and a half of water every ten kilometers. Incredibly, near all the runners finish the course. One man, Ibrahim El Joual, took part in every race from 1986 to 2004. Runners do suffer terrible physical hardships. Sometimes they lose toenails and skin peels on their foot. However, doctors are always on hand to deal with minor injuries and to make sure that runners do not push themselves too far.


    Question

    Line

    Mistake

    Correction

    00

    1

    more

    most

    41

    2

    places

    place

    42

    3

    when

    where

    43

    5

    spends

    takes

    44

    6

    their

    whose

    45

    7

    to

    from

    46

    8

    this

    which

    47

    10

    something

    anything

    48

    13

    near

    nearly

    49

    15

    foot

    feet

    50

    16

    on

    at

    SECTION C: READING
    I. Fill in each numbered blank in the following passage with a suitable word.


    FROST AND FIRE

    Iceland has been called the “Land of Frost and Fire”. This is a very satisfactory (51)_______, for the mountains on this island in the North Atlantic are capped with snow all the (52)_______ round, and there are scores of fiery volcanoes. (53)_______ to what most people think, however, Iceland’s climate is not extremely cold. Most days are quite agreeable because of the warm (54)_______ of the Gulf Stream.
    When the Vikings began to (55)_______ in Iceland in 874 AD, they found books and crosses that showed the Irish had already been there. It is likely that Irish and Scotch had come to Iceland about seventy years (56)_______ the Vikings arrived. These explorers, however, had made (57)_______ lasting settlements. The first real colonists were Scandinavians who came directly from Norway, Sweden, and Denmark. Since Iceland is adjacent (58)_______ one of the most important shipping routes between the United States and England, it became very important during the Second World War.
    The people of Iceland have very high (59)_______ standards. It is said that more books are sold in Iceland in (60)_______ to its population than in any other country in the world.

    51. name

    52. year

    53. contrary

    54. current

    55. settle

    56. before

    57. no

    58. to

    59. educational

    60. relation
    II. Read the following passage and choose the correct answer to each question.

    LIFT-OFF AND RE-ENTRY
    During any space mission, whether it is named or unnamed, the two most critical periods are lift-off and re-entry. This fact is proven by the fact that every loss of life in the history of space exploration has occurred during a lift-off or re-entry maneuver. Lift-off and re-entry not only represent the times of greatest danger during a space mission, they also present the greatest science and engineering challenges to the planners and organizers of a space mission.
    The major challenge during lift-off is to achieve a great enough velocity to break free of the Earth’s gravitational pull and escape the atmosphere. The velocity required varies depending on the type of the mission in question. For example, most orbital missions, like those to the International Space Station or the launching of a satellite, do not require the spacecraft to complete escape Earth’s gravitational pull. These spacecraft simply need enough velocity to achieve a certain distance from Earth and then to maintain their orbit. The speed necessary for this is dependent on the type of orbit desired, but is generally around 24,000 kilometers per hour. Completely escaping the Earth’s gravity, as is needed for interplanetary missions, is a far more difficult undertaking, requiring a speed of 40,200 kilometers per hour.
    To achieve such high speeds, huge rockets must be built. This, however, presents another problem: the larger the rocket, the larger the total mass that must be lifted into space. This means more fuel is needed, adding more weight. For this reason, as spacecraft grow larger, it becomes increasingly more difficult to lift them into space. For example, NASA’s space shuttle weighs 78,000 kg, but the rocket required to lift it into orbit weighs nearly 2,000,000 kg. This means that rockets are actually highly inefficient, since much of the rocket’s energy is expended lifting the rocket into space, rather than simply the spacecraft that one wants to place in space.
    To help offset this inefficiency, launch sites for rockets are planned carefully. With the exception of a few launch sites used for highly specialized purposes, nearly all launch sites are placed as near the equator as possible. Since the equator is the Earth’s widest point, it is also the point where the Earth is spinning the fastest. Spacecraft can use this fact to receive a little extra “push” from the Earth, reducing the work their rockets must do during lift-off.
    Once a spacecraft has made it safely into space, the next major challenge is for it to return to Earth in one piece. While the major challenge during lift-off is gaining speed, the three major challenges of re-entry are reducing speed, controlling the angle of re-entry, and reducing heat. To initiate re-entry, spacecraft perform a maneuver called a deorbital burn. Simply put, this means they fire their engines in reverse to slow the spacecraft down. Once the spacecraft has passed below the critical orbital velocity, gravity will once again take over and begin to pull the spacecraft back towards Earth.
    The amount of speed lost during the deorbital burn will determine the angle of re-entry, and this angle is of critical importance. If the re-entry angle is too low, the spacecraft will skip off the Earth atmosphere, much as pebble skips across the water when thrown into a pond. If the angle is too high, the spacecraft will generate too much heat and burn up during re-entry. Even with a correct angle of re-entry, spacecraft generate enormous amounts of heat. As they enter the Earth’s atmosphere, the friction between the spacecraft and the surrounding air serves to slow the spacecraft, but it also can heat the outer surfaces of the spacecraft to 5,[​IMG] To minimize this effect, spacecraft are designed to create the smallest amount of friction possible during re-entry. Special, heat-resistant materials are also used on re-entry surfaces of the spacecraft. In this way, the heat of re-entry can be kept to manageable levels.
    61. The word maneuver in the passage is closest in meaning to_________.
    A. accident B. period C. control D. procedure
    62. According to the information in paragraph 2, interplanetary missions are more difficult because_________.
    A. they require more fuel
    B. they use larger spacecraft
    C. they must complete re-entry maneuvers twice
    D. they must attain higher escape velocities
    63. The word this in the passage refers to_________.
    A. maintaining an orbit around the Earth
    B. escaping the Earth’s gravity
    C. launching a spacecraft into space
    D. reaching the International Space Station
    64. Why does the author mention NASA’s space shuttle?
    A. To suggest that it is the most inefficient spacecraft in the history of spaceflight.
    B. To show that even with modern technology, spacecraft are still very heavy.
    C. To better illustrate the disparity between the size of a spacecraft and the size of the rocket needed to launch it.
    D. To better illustrate exactly how difficult it is to construct a spacecraft as large as a rocket.
    65. The word inefficient in the passage is closest in meaning to_________.
    A. technical B. massive C. ineffective D. uneconomic
    66. According to paragraph 4, what advantage do spacecraft gain being launched near the equator?
    A. They are able to gain speed from the rotational spin of the Earth.
    B. They can shorten their flight time during lift-off.
    C. They are able to achieve specialized orbits that are not possible in other locations.
    D. They can take advantage of the better weather conditions prevalent at the equator.
    67. All of the following are mentioned in paragraph 5 as problems during re-entry EXCEPT_________.
    A. achieving the correct re-entry angle B. reducing speed
    C. initiating a deorbital burn D. reducing heat
    68. The word initiate in the passage is closest in meaning to _________.
    A. control B. accelerate C. alter D. start
    69. Which of the following can be inferred from paragraph 6 about re-entry angles?
    A. They must be controlled by very precise computers.
    B. Failures to achieve the proper angle are responsible for most space disasters.
    C. Higher re-entry angles result in higher levels of air friction.
    D. Re-entry angles determine the amount of fuel during re-entry.
    70. How does the author explain the effect of an improper re-entry angle in paragraph 6?
    A. By likening it to a pebble skipping off a pond.
    B. By explaining the scientific causes of friction.
    C. By explaining how higher speeds create greater levels of heat.
    D. By discussing the maximum temperature a spacecraft can reduce.

    61.D

    62.D

    63.A

    64.C

    65.D

    66.D

    67.C

    68.D

    69.C

    70.A
    III. Read the following passage and do the tasks that follow.

    America’s oldest art?

    Set within treacherously steep cliffs, and hidden away in the secluded valleys of northeast Brazil, is some of South America’s most significant and spectacular rock-art. Most of the art so far discovered from the ongoing excavations comes from the archaeologically-important National Park of the Serra da Capivara in the state of Piaui, and it is causing quite a controversy. The reason for the uproar? The art is being dated to around 25,000 or perhaps, according to some archaeologists, even 36,000 years ago. If correct, this is set to challenge the widely held view that the Americas were first colonized from the north, via the Bering Straits from eastern Siberia at around 10,000 BC, only moving down into Central and South America in the millennia thereafter.
    Prior to the designation of 130,000 hectares as a National Park, the rock-art sites were difficult to get to, and often dangerous to enter. In ancient times, this inaccessibility must have heightened the importance of the sites, and indeed of the people who painted on the rocks. Wild animals and human figures dominate the art, and are incorporated into often-complex scenes involving hunting, supernatural beings, fighting and dancing. The artists depicted the animals that roamed the local ancient brushwood forest. The large mammals are usually painted in groups and tend to be shown in a running stance, as though trying to escape from hunting parties. Processions – lines of human and animal figures – also appear of great importance to these ancient artists. Might such lines represent family units or groups of warriors? On a number of panels, rows of stylized figures, some numbering up to 30 individual figures were painted using the natural undulating contours of the rock surface, so evoking the contours of the surrounding landscape. Other interesting, but very rare, occurrences are scenes that show small human figures holding on to and dancing around a tree, possibly involved in some form of a ritual dance.
    Due to the favorable climatic conditions, the imagery on many panels is in a remarkable state of preservation. Despite this, however, there are serious conservation issues that affect the long-term survival. The chemical and mineral qualities of the rock on which the imagery is painted is fragile and on several panels it is unstable. As well as the secretion of sodium carbonate on the rock surface, complete panel sections have, over the ancient and recent past, broken away from the main rock surface. These have then become buried and sealed into sometimes-ancient floor deposits. Perversely, this form of natural erosion and subsequent deposition has assisted archaeologists in dating several major rock-art sites. Of course, dating the art is extremely difficult given the non-existence of plant and animal remains that might be scientifically dated. However, there are a small number of sites in the Serra da Captivara that are giving up their secrets through good systematic excavation. Thus, at Toca do Boqueirao da Pedra Furada, rock-art researcher Niéde Guidon managed to obtain a number of dates. At different levels of excavation, she located fallen painted rock fragments, which she was able to date to at least 36,000 years ago. Along with the painted fragments, crude stone tools were found. Also discovered were a series of scientifically datable sites of fireplaces, or hearths, the earliest dated to 46,000 BC, arguably the oldest dates for human habitation in the Americas.
    However, these conclusions are not without controversy. Critics, mainly from North America, have suggested that the hearths may in fact be a natural phenomenon, the result of seasonal brushwood fires. Several North American researchers have gone further and suggested that the rock-art from this site dates from no earlier than 3,730 years ago, based on the results of limited radiocarbon dating. Adding further fuel to the general debate is the fact that the artists in the area of the National Park tended not to draw over old motifs (as often occurs with rock-art), which makes it hard to work out the relative chronology of the images or styles. However, the diversity of imagery and the narrative the paintings create from each of the many sites within the National Park suggests different artists were probably making their art at different times, and potentially using each site over many thousands of years.
    With fierce debates thus raging over the dating, where these artists originate from is also still very much open to speculation. The traditional view ignores all the early dating evidence from the South American rock-art sites. In the revised scenario, some palaeo-anthropologists are now suggesting that modern humans may have migrated from Africa using the strong currents of the Atlantic Ocean some 60,000 years or more ago, while others suggest a more improbable colonization coming from the Pacific Ocean. Yet, while either hypothesis is plausible, there is still no supporting archaeological evidence between the South American coastline and the interior. Rather, it seems possible that there were a number of waves of human colonization of the Americas occurring possibly over a 60,000-100,000 year period, probably using the Bering Straits as a land-bridge to cross into the Americas.
    Despite the compelling evidence from South America, it stands alone: the earliest secure human evidence yet found in the state of Oregon in North America only dates to 12,300 years BC. So this is a fierce debate that is likely to go on for many more years. However, the splendid rock-art and its allied archaeology of northeast Brazil, described here, is playing a huge and significant role in the discussion.


    Choose the correct answer A, B, C or D (Questions 71-73)
    71.
    According to the first paragraph, the rock-art in Serra da Capivara may revolutionize accepted ideas about _________.
    A. the way primitive people lived in North America.
    B. the date when the earliest people arrived in South America.
    C. the origin of the people who crossed the Bering Straits.
    D. the variety of cultures which developed in South America.
    72. How did the ancient artists use the form of the rock where they painted?
    A. To mimic the shape of the countryside nearby.
    B. To emphasize the shape of different animals.
    C. To give added light and shade to their paintings.
    D. To give the impression of distance in complex works.
    73. In the fourth paragraph, what does the writer say is unusual about the rock-artists of Serra da Capivara?
    A. They had a very wide range of subject-matter.
    B. Their work often appears to be illustrating a story.
    C. They tended to use a variety of styles in one painting.
    D. They rarely made new paintings on top of old ones.

    71. B

    72.A

    73.D

    In boxes 74-80 below, write
    YES
    if the statement agrees with the claims of the writer.
    NO if the statement contradicts the claims of the writer.
    NOT GIVEN if it is impossible to say what the writer thinks about this.
    74. Archaeologists have completed their survey of the rock-art in Piaui.
    75. The location of the rock-art suggests that the artists had a significant role in their society.
    76. The paintings of animals show they were regarded as sacred by the ancient humans.
    77. Some damage to paintings is most likely due to changes in the weather of the region.
    78. The fact that some paintings were buried is useful to archaeologists.
    79. The tools found near some paintings were probably used for hunting animals.
    80. The North American researchers have confirmed Niéde Guidon’s dating of the paintings.

    74. NO

    75. YES

    76. NOT GIVEN

    77. NO

    78. YES

    79. NOT GIVEN

    80. NO

    SECTION D: WRITING
    I. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence printed before it.
    81.
    There was no need for you to have gone to all that trouble.
    You needn’t have gone to all that trouble. / You didn’t need to go to all that trouble.
    82. They still haven’t found out what caused the accident.
    → They have yet to find out what caused the accident.
    → They have yet to find out what the cause of the accident was.
    83.
    It appears that they sent us wrong information.
    → They seem to have sent us the wrong information.
    84. It’s rumored that we will have a new manager.
    → Rumor has it that we will have a new manager.
    85. If you were in the situation I’m in, you’d feel the same.
    → If you put yourself in/my shoes/ place/position/situation, you would feel the same
    86.
    She didn’t inherit anything under her uncle’s will.
    → Her uncle didn’t leave her anything in his will.
    87.
    I never thought that I could win the first prize in this competition.
    → It never crossed my mind that I could win the first prize in this competition.
    → It never occurred to me that I could win the first prize in this competition.
    88. My parents find fault with everything I do.
    → No matter what I do, my parents find fault with it.
    89.
    Now that his mother was being there, they said nothing about it.
    → On account of his mother’s being there, they said nothing about it.
    → On account of the fact that his mother was being there, they said nothing about it.
    → On account of his mother’s presence, they said nothing about it.
    → On account of the fact that his mother was being there, they said nothing about it.
    90. The thick fog prevented me driving to work.
    → The thick fog made it impossible for me to drive to work/ me unable to drive to work/ my driving to work is impossible.

    II. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence, using the word given. Do not change the word given.
    91.
    I was about to leave when she turned up. (POINT)
    → I was on the point of leaving when she turned up.
    92. I wasn't expecting my colleagues to organize a farewell party on my last day at the company. (TAKEN)
    → I was taken by surprise/taken aback when my colleagues organised a farewell party on my last day at the company.
    93. Considering that Luke is so young, you must admit he’s making excellent progress as a musician. (ACCOUNT)
    → If you take into account how young Luke is, you must admit he’s making excellent progress as a musician.
    94. You should punish him severely so that others will be afraid to behave as he did. (EXAMPLE)
    → You should make an example of him so that others will be afraid to behave as he did.
    95. The teacher got extremely upset when she realized nobody had done the homework. (COW)
    → The teacher had a cow when she realized nobody had done the homework.
    96. Don’t make a fuss over such trivial things. (MOUNTAIN)
    → Don’t make a mountain out of a molehill.
    97.
    You will start to feel better as soon as this drug is effective. (EFFECT)
    → The moment this drug takes effect, you will start to feel better.
    98. Being in prison seems to have changed Kevin’s behavior for the better. (LEAF)
    → Kevin has turned over a new leaf since he got out of prison.
    99. I left my last job because I didn’t really agree with my manager’s approach. (EYE)
    → I left my last job because I didn’t really see eye to eye with my manager.
    100. I really don’t like it when you cheated me yesterday. (RIDE)
    → I’d rather you hadn’t taken me for a ride yesterday.

    Total: 100/10=10
    The end



     
    Vũ Lan Anh thích bài này.
  3. Vũ Lan Anh

    Vũ Lan Anh Học sinh gương mẫu Thành viên

    Bài viết:
    1,324
    Điểm thành tích:
    331
    Nơi ở:
    Thái Nguyên
    Trường học/Cơ quan:
    FBI-CIA

    không có hình à?? như này nhỡ BTC hiểu nhầm là cậu tự chế đề rồi gửi lên thì sao?
     
    shorlochomevn@gmail.comhoa du thích bài này.
  4. hoa du

    hoa du Học sinh gương mẫu Thành viên

    Bài viết:
    1,491
    Điểm thành tích:
    421
    Nơi ở:
    Thái Nguyên
    Trường học/Cơ quan:
    THPT Nguyễn Huệ

    Loanh ạ không lấy được hình. Thi xong thu hết đề thừa niêm phong gửi về sở rồi
    Mí lại hết t/g CT rồi. Tớ đắng lên cho ai cần thôi
     
    Vũ Lan Anh thích bài này.
Chú ý: Trả lời bài viết tuân thủ NỘI QUY. Xin cảm ơn!

Draft saved Draft deleted

CHIA SẺ TRANG NÀY

-->